Musical Unlimited speelt West Side Story in Cultuurhuis Heerlen: ‘We houden rekening met ieders talent en mogelijkheden’

Deelnemers van dagbesteding VeerMestreech, onderdeel van Philadelphia Zorg, schitteren in de musical West Side Story.  

Musical Unlimited is er voor Zuid-Limburgse jongeren met een beperking. Die hebben 25 zaterdagen intensief gerepeteerd met zang, dans en toneel om op zaterdag 13 april West Side Story te spelen in het Cultuurhuis Heerlen

Wat ruim tien jaar geleden begon bij Kumulus in Maastricht is via Kindcentrum Adelante Houthem uiteindelijk neergestreken bij Schunck in Heerlen, horen we van docente drama Petra Jansen.

Met danslerares Sanne Frambach, costumière en decorbouwer Merijn Smals en zangleraar Youngky Eurlings heeft zij de groep klaargestoomd voor West Side Story met de verboden liefde van Tony en Maria en de rivaliteit tussen twee straatbendes. Petra Jansen: „Omdat deze jongeren een beperking hebben, zijn de lessen aangepast. Daarbij moet je denken aan tempo, benadering, inhoud en voorbereiding. Maatwerk dus waarbij we rekening houden met ieders talent en mogelijkheden.”

Uitdaging

Jonathan Alsdorf (19) uit Maastricht vertolkt Tony, de bendeleider van de Jets. „Ik ben blij dat ik die belangrijke rol kreeg”, zegt hij. „Ik ken de originele film uit 1961, van de musical heb ik op internet fragmenten gevonden. Het is mijn tiende musical bij Musical Unlimited. Eerder deed ik mee in Belle en het Beest, Annie, Mary Poppins, Yaro en meer.” Zijn grootste uitdaging is de song Maria waarin hij hoge noten zingt. „Dat is best lastig. Ik vertrouw erop dat ik het voor elkaar krijg.”

„Ik speelde bij Unlimited onder meer in De Kleine Zeemeermin, Footloose en Belle en het Beest. Toen nog met hulp van een spraakcomputer, nu niet meer.”

De cast van Musical Unlimited met in het midden Jonathan Alsdorf en Meg Nijsten. — © Peter Trompetter

‘Politiecommissaris’ Meg Nijsten (22) uit Bunde zingt, acteert en danst in haar rolstoel. Ze gaat naar dagbesteding, zwemt en werkt in een kwekerij. „In het theater zag ik Mamma Mia en Grease in het echt, dat was super. Ik speelde bij Unlimited onder meer in De Kleine ZeemeerminFootloose en Belle en het Beest. Toen nog met hulp van een spraakcomputer, nu niet meer. Hoewel ik had gehoopt op een andere rol verheug ik me echt op West Side Story. Zeker weten dat het een pracht voorstelling wordt.”

Talent en zelfvertrouwen

Musical Unlimited maakt van succesvolle bekende musicals een eigen swingende show. „Verder kun je ons zien tijdens het Sterrengala in het Cultuurhuis en staan we in november in Juliet, back for good, een grote productie van Schunck in Parkstad Theater Heerlen. De jongeren variëren in leeftijd van 14 tot 24. Ze repeteren met aandacht en respect voor elkaar en met een passie voor musicals als rode draad. Tijdens de lessen wordt volop gewerkt aan talentontwikkeling en het vergroten van zelfvertrouwen en zelfredzaamheid. Jansen: „Waar nodig helpen de deelnemers elkaar, de docenten spelen mee om in te springen wanneer het misgaat én ze fungeren als ‘microfoonstandaard’. Al met al wordt er keihard gewerkt, veel gelachen en soms een traantje weggeslikt.”

 

BRON: De Limburger